113 milyon yıllık ‘cehennem karıncası’ ortaya çıktı

Vulcanidris cratensis: Yeni Keşfedilen Antik Karınca Türü

Yakın zamanda keşfedilen antik tür Vulcanidris cratensis olarak adlandırıldı. Bilim insanları, bu türün yukarı doğru kıvrılan, orak benzeri çenelere sahip olduğunu ve avını yakalayıp delmek için bu çeneleri kullanmış olabileceğini belirtti.

Çalışmanın yazarlarından Anderson Lepeco, bu fosilin “karıncaların jeolojik kayıtlardaki tartışmasız en eski örneği” olduğunu vurguladı. Lepeco aynı zamanda, “Bu keşfi ilginç kılan şey, yok olmuş ‘cehennem karıncası’ grubuna ait olmasıdır. Bu türler, garip avlanma adaptasyonlarıyla bilinir” dedi.

Cehennem karıncaları, dikey kapanan çenelere ve çenelerinin üstünde boynuz benzeri yapılarla donatılmış ağızlara sahip olmalarıyla modern karıncalardan farklıydı. Bazı önceki keşiflerde, bu karıncaların avlarını tam öldürme anında amber içinde donmuş halde bulunduğu bilinmektedir.

Yeni tür, Brezilya’daki Crato Formasyonu’nda, kalker kayaçlar içinde korunmuş halde keşfedildi. Fosilin aslında yıllar önce keşfedilip Zooloji Müzesi koleksiyonuna dahil edildiği, ancak yakın zamanda yeniden incelenerek türünün ve öneminin fark edildiği açıklandı.

Fosil, mikro-bilgisayarlı tomografi kullanılarak detaylı şekilde incelendi ve çene yapısının tipik cehennem karıncası morfolojisini taşıdığı doğrulandı. Bu da türün, soyunun karakteristik özelliklerini çok erken dönemde geliştirdiğini göstermektedir.

Araştırmacılar ayrıca, bu türün Myanmar’da amber içinde bulunan diğer cehennem karıncalarıyla yakın akraba olduğunu belirtti. Bu durum, karıncaların Dünya’ya beklenenden çok daha erken yayıldığını düşündürmektedir.

Lepeco, keşfin bilimsel önemine vurgu yaparak, “113 milyon yıl önce yaşamış bu kadar özel bir karınca, evrimsel adaptasyonların düşündüğümüzden çok daha hızlı geliştiğini göstermektedir” dedi.

Related Posts

Grok hakkında erişim engeli kararı

Grok hakkında erişim engeli kararı

Ormanlar zamanla yarışamıyor

ABD, New York’ta bulunan Syracuse Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, ormanların iklim değişikliğine uyum sürecinde ciddi bir zaman gecikmesi yaşadığını ortaya koydu. “Science” dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, ağaç popülasyonları …

Dünya Para Atletizm Grand Prix yarışması Çekya’da düzenlenecek

3-5 Temmuz tarihlerinde Dünya Para Atletizm Grand Prix yarışmasının 9. ve son ayağı, Çekya’da gerçekleştirilecek.

Google’ın yeni görsel üretim modeli Imagen 4 kullanıma açıldı

Yeni Imagen 4 Ultra yapay zeka modeli, daha hassas metin yönlendirmeleriyle çalışıyor ve firmanın iddiasına göre sıkıcı görsellerde büyük gelişme vaat ediyor.

Analig Atletizm Grup Şampiyonası heyecanı Denizli’de yaşandı

Anadolu Yıldızlar Ligi Atletizm Grup Şampiyonası, Denizli’nin ev sahipliğinde gerçekleşti Albayrak Atletizm Sahasında 10 ilden 350 sporcunun mücadele ettiği şampiyona sonunda dereceye giren sporculara ödülleri takdim edildi.

Milli yüzücüler Comen Kupası’na damga vurdu: 31 madalya

Yüzme Milli Takımı, 20-22 Haziran tarihlerinde Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da gerçekleştirilen 2025 Comen Kupası Şampiyonası’nda toplam 31 madalya kazandı.