113 milyon yıllık ‘cehennem karıncası’ ortaya çıktı

Vulcanidris cratensis: Yeni Keşfedilen Antik Karınca Türü

Yakın zamanda keşfedilen antik tür Vulcanidris cratensis olarak adlandırıldı. Bilim insanları, bu türün yukarı doğru kıvrılan, orak benzeri çenelere sahip olduğunu ve avını yakalayıp delmek için bu çeneleri kullanmış olabileceğini belirtti.

Çalışmanın yazarlarından Anderson Lepeco, bu fosilin “karıncaların jeolojik kayıtlardaki tartışmasız en eski örneği” olduğunu vurguladı. Lepeco aynı zamanda, “Bu keşfi ilginç kılan şey, yok olmuş ‘cehennem karıncası’ grubuna ait olmasıdır. Bu türler, garip avlanma adaptasyonlarıyla bilinir” dedi.

Cehennem karıncaları, dikey kapanan çenelere ve çenelerinin üstünde boynuz benzeri yapılarla donatılmış ağızlara sahip olmalarıyla modern karıncalardan farklıydı. Bazı önceki keşiflerde, bu karıncaların avlarını tam öldürme anında amber içinde donmuş halde bulunduğu bilinmektedir.

Yeni tür, Brezilya’daki Crato Formasyonu’nda, kalker kayaçlar içinde korunmuş halde keşfedildi. Fosilin aslında yıllar önce keşfedilip Zooloji Müzesi koleksiyonuna dahil edildiği, ancak yakın zamanda yeniden incelenerek türünün ve öneminin fark edildiği açıklandı.

Fosil, mikro-bilgisayarlı tomografi kullanılarak detaylı şekilde incelendi ve çene yapısının tipik cehennem karıncası morfolojisini taşıdığı doğrulandı. Bu da türün, soyunun karakteristik özelliklerini çok erken dönemde geliştirdiğini göstermektedir.

Araştırmacılar ayrıca, bu türün Myanmar’da amber içinde bulunan diğer cehennem karıncalarıyla yakın akraba olduğunu belirtti. Bu durum, karıncaların Dünya’ya beklenenden çok daha erken yayıldığını düşündürmektedir.

Lepeco, keşfin bilimsel önemine vurgu yaparak, “113 milyon yıl önce yaşamış bu kadar özel bir karınca, evrimsel adaptasyonların düşündüğümüzden çok daha hızlı geliştiğini göstermektedir” dedi.

Related Posts

Android’in yeni Bubble Bar özelliği telefonlarda çoklu görevi kolaylaştıracak

Google, Android’de çoklu görev (multitasking) deneyimini iyileştirmek için “Bubble Bar” isimli bir özellik geliştiriyor. Bu özellik sayesinde herhangi bir uygulama bir baloncuk olarak açılabilecek ve ekranın sağ alt köşesinde yer alan balon …

ABD, gizli casus uçağına füzeleri havada “eriten” bir lazer silahı taktı

3. Dünya Savaşı endişeleri artarken, ABD füze savunması için casus uçaklarını füze savar lazer silahlarıyla donatmaya başladı. Bunun ilk örneği ise, keşif amaçlı insansız hava aracı MQ-9B SkyGuardian oldu.

Google Gemini yakında Android Auto ve Wear OS platformlarına geliyor

Google’ın yapay zekâ konusundaki yatırımları hız kesmeden devam ediyor. Masa üstü ve mobil platformları arasında Google Gemini entegrasyonunu tamamlayan firma şimdi giyilebilir ve araç platformlarına yöneliyor.  Google Gemini kolunuzda …

AMD Radeon RX 9000M sızdırıldı: RDNA 4 mobile geliyor

AMD, masaüstünde RDNA 4 tabanlı RX 9070 serisiyle elde ettiği ivmeyi dizüstü tarafına taşımaya hazırlanıyor. Son olarak yeni Radeon RX 9000M serisi hakkında bazı sürpriz bilgiler paylaşıldı. Yeni GPU’lar toplam 6 model ile Computex 2025’te …

Realme 14T tanıtıldı: Giriş seviyesinde cazip alternatif

Realme, yeni giriş seviyesi modeli Realme 14T’yi duyurdu. MediaTek’in 5G destekli Dimensity 6300 yonga setinden güç alan telefon, AMOLED ekranı ve 6000 mAh bataryası ile uygun fiyatlı akıllı telefon arayan müşteriler için cazip bir seçenek …

iPhone 17 Air önemli bir dezavantaj ile geliyor

Sonbahar ile birlikte Apple iPhone ailesinde önemli bir gelişme yaşanacak. iPhone 17 Air ile en ince iPhone modeli aileye katılacak. 5.5mm kasa kalınlığı performans tarafında endişeye neden olsa da Apple yeni modeli için en iyisini planlıyor …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir