Meta, tehlikeli yapay zekâ sistemlerini sınırlayabileceğini açıkladı

Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg, yapay zekâ teknolojisinin geniş çapta erişilebilir olması gerektiğini savundu. Ancak şirketin yeni politika belgesine göre, bazı yapay zekâ sistemleri çok tehlikeli bulunursa kamuya açık şekilde paylaşılmayabilir. Meta, özellikle siber güvenlik saldırıları, kimyasal ve biyolojik tehditler gibi riskler taşıyan sistemleri sınırlayacağını belirtti.

WhatsApp, Facebook ve Instagram’ın sahibi Meta’nın İleri Düzey Yapay Zekâ Çerçevesi (Frontier AI Framework) adlı yeni belgesine göre, şirket bazı senaryolarda yüksek yetenekli yapay zekâ sistemlerini oluşturduğu riskler nedeniyle paylaşmayabilir. Bu ay Fransa’daki Yapay Zekâ Eylem Zirvesi öncesinde yayımlanan bu çerçevede Meta, “yüksek riskli” ve “kritik riskli” olmak üzere iki ayrı yapay zekâ grubunun tanımını yapıyor.

Yüksek riskli sistemler belirli önlemlerle güvenli hâle getirilebiliyorken, kritik riskli sistemler “felaketle sonuçlanabilecek tehlikeler barındırdığı için” Meta, bu tür sistemlerin gelişimini durduracağını ve güvenlik önlemlerini artıracağını açıkladı.

Meta’nın belirttiğine göre, özellikle ileri düzey siber saldırıları gerçekleştirebilecek veya yüksek etkili biyolojik silahların yayılmasına neden olabilecek yapay zekâ sistemleri kritik risk taşıyor. Şirket, sistemlerin tehlike düzeyini belirlemek için iç ve dış uzmanların görüşlerini dikkate aldığını belirtirken, yapay zekâ güvenliğinin kesin bir ölçüm standardına sahip olmadığını da kabul ediyor.

Öte yandan Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg Facebook üzerinden 2025 yılında yapay zekânın gelişimine yönelik beklentilerini aktardığı değerlendirmede yapay zekâ sistemlerinin açık kaynaklı olması gerektiğini savundu. Meta da, yapay zekâ teknolojisini geniş çapta erişime açma stratejisini benimsediğini vurgulasa da, uzmanlara göre bu tamamen açık kaynaklı bir sistemle ilerleyecekleri anlamına gelmiyor. Şirketin Llama adını taşıyan yapay zekâ modellerinin en az bir ABD karşıtı aktör tarafından bir savunma sohbet botu geliştirmek için kullanıldığı da daha önce tespit edilmişti. (ANKA)


Yakın bir gelecekte organları yazıcılarda ‘basabileceğiz’ – Doku mühendisi Ece Öztürk anlatıyor


 

 

Related Posts

Süper Lig’de 34. haftanın VAR kayıtları açıklandı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Trendyol Süper Lig’de 34. haftada oynanan karşılaşmaların VAR kayıtlarını açıkladı.

Ubisoft’un 9 yeni Assassin’s Creed oyunu geliştirdiği ortaya çıktı

Yeni bir iddiaya göre Ubisoft, yeni Assassin’s Creed oyunları üzerinde çalışıyor.

Aydınlı sporcular Türkiye finallerine yükseldi

Denizli’de gerçekleştirilen Okullar Arası Küçükler Masa Tenisi Bölge Şampiyonası’nda başarılı performans gösteren Aydınlı sporcular, Türkiye finallerine yükseldi.

AOC, yeni nesil oyuncu monitörünü duyurdu!

AOC, oyun odaklı yeni monitörü Q27G4Z modelini Çin pazarında satışa sundu. 27 inç boyutunda bir IPS ekranla gelen model, sunduğu yüksek yenileme hızı ve gelişmiş görüntü teknolojileriyle dikkat çekiyor. Yeni sürüm, geçen yıl tanıtılan versiyona …

YouTube, mini oynatıcısının tasarımını yeniden değiştiriyor

YouTube geçen yıl Android’de yeni bir mini oynatıcı tasarımına geçiş yaptı. Eskisine göre daha büyük olan bu mini oynatıcı, ekranda daha çok yer kapladığı için birçok kullanıcı tarafından eleştirildi. Eleştirileri dinleyen video platformu …

Trump, NASA bütçesinde devasa bir kesintiye gidiyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın yeniden şekillendirdiği hükümet ajandası kapsamında NASA’nın bütçesi büyük bir kesintiye uğruyor. Ajansın resmi internet sitesinde paylaşılan yeni bütçe taslağına göre, NASA’nın bütçesinden 6 milyar dolar kesilecek …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir