SGK 2 ayda çöktü! Açık yüzde 533 arttı

SGK Finansman Açığında Devasa Artış!

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) finansman açığı, yılın ilk iki aylık döneminde geçen yıla göre büyük bir artış gösterdi.

CHP TBMM Grubu’nun haftalık ekonomi raporuna göre, SGK’nin finansman açığı bu yılın ilk iki aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 533 oranında artarak, 11.3 milyar liradan 71.7 milyar liraya yükseldi.

Rapora göre, SGK’nin finansman açığının bu kadar büyümesinde, harcamalardaki artış hızının yüzde 57.3’e yükselmesine rağmen gelirlerdeki artış hızının yüzde 37.5’te kalmasının önemli bir etkisi bulunmaktadır.

Giderlerde Büyük Artış

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre; Devletin bütçeden açık finansmanı dışında nedenlerle yaptığı transferler de dahil SGK’nin ocak-şubat dönemi toplam gelirleri 769.1 milyar lirada kalırken, giderler ise 840.8 milyar liraya yükseldi.

Gelirlerin 574.4 milyar liralık kısmını geçen yıla göre yüzde 49.7 oranında artan prim gelirleri oluştururken, 340.9 milyar lirasını ise bütçeden yapılan transferler oluşturdu.

İşsizlik ve EYT Detayları

Şubat sonu itibariyle aktif sigortalı sayısı geçen yılın aynı ayına göre sadece yüzde 0.8 oranında artarak 25 milyon 309 bine yükselirken, aylık ve gelir alanların sayısı ise dosya bazında yüzde 4.3, kişi bazında ise yüzde 4.1 oranında arttı.

Rapora göre, SGK şubatta, 16 milyon 12 bin dosyadan, 16 milyon 824 bin kişiye aylık veya gelir ödedi.

Aktif-pasif dengesindeki bozulma devam ediyor. Normal şartlarda 3-4 çalışana karşılık 1 emekli olması gerektiği belirtiliyor. Ancak denge bozuluyor. Sosyal güvenlik sisteminin EYT’den sonra hızla düşen aktif-pasif oranı bu yıl şubat ayı itibariyle yüzde 1.58’e kadar indi. Bu oran EYT öncesi yüzde 2’nin üzerine çıkmıştı.

Related Posts

SPK’den kripto platformlarına yeni denetim düzenlemesi

Sermaye Piyasası Kurulu, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyet izni alabilmesi için rezerv kanıtı denetimini zorunlu hale getirdi. Denetimlerde, kripto cüzdanlar ve müşteri varlıklarının birebir doğrulanması şartı getirilirken; süreçler, bağımsız denetçilerle ve rastgele seçilecek tarihlerde yürütülecek.

Aşk, her eve lazım…

Aslında bütün dinlerin ortak kavramlarındandır: Aşk… Dört çeşidi olduğundan söz edilir; 1. İlahi aşk, 2 . Memleket aşkı , 3. Aile, dost, insana karşı aşk, 4. Karşı cinse duyulan aşk… İslamiyet’te vardır… Hele de tasavvufta… Hinduizm’de mebzul miktarda bulunur… Hele de Hindistan’da… Farklı inanç ve uygulamaların bir arada bulunduğu büyük bir dini çeşitliliğe sahiptir, dünyanın en büyük dinlerinden dördünün, yani Hinduizm , Budizm , Jainizm ve Sihizm ’in doğum yeridir Hindistan… Ayrıca hatırı sayılır

SPK düğmeye bastı: Kriptoda zorunlu bildirim başlıyor

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık hizmet sağlayıcıları için rezerv kanıtı denetimi süreçlerine dair uygulanacak yeni ilke ve esasları duyurdu. Buna göre, kripto borsaları artık müşteri varlıkları, cüzdan adresleri ve nakit bakiye …

Doğum borçlanması var ama herkese yok: İşte gözden kaçan detaylar!

Merhaba Kıymetli Okuyucularım, sizlerde tarafıma sorularınızı [email protected] e-posta adresime iletebilirsiniz. Kadın çalışıyor, üretiyor, emek veriyor. Sonra bir gün anne oluyor. Anne olmakla birlikte iş hayatından bir süreliğine kopuyor …

Türk Ticaret Bankası yeniden faaliyette

Türk Ticaret Bankası, yenilenen yapısıyla tekrar faaliyete geçti. Türk Ticaret Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, 112 yıllık tarihiyle ilk özel sermayeli milli banka olma özelliğini taşıyan bankanın, yenilenen yapısıyla faaliyete geçmesi dolayısıyla Türkiye İhracatçılar Meclisinde (TİM) tanıtım toplantısı düzenlendi.

İktisatçı Mahfi Eğilmez’den ekonomide radyasyon benzetmesi: ‘Enflasyonun artmasını engellemek için…’

İktisatçı Mahfi Eğilmez son yazısında atmosferdeki doğal dengelerle ekonomideki kırılgan yapıyı karşılaştırdı. Ekonomiyi koruyan faiz, kur ve risk dengelerinin bozulmasının ağır sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti. Bu dengenin sağlandığı dönemlerde ekonominin nefes alabildiğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir