Aile hekimliğinde yeni dönem başlıyor

Sözleşmeli Aile Hekimleri Uzmanlık Eğitimine Merkezi Yerleştirme Olmadan Girebilecek!

Yeni düzenlemeye göre, sözleşmeli aile hekimi olarak görev yapan sağlık çalışanları, belirli şartları taşıdıklarında merkezi yerleştirme olmaksızın uzmanlık eğitimi alma hakkına sahip olacaklar. Bu düzenleme ile amaç, saha aile hekimliği uzmanlarının sayısını artırmak ve sağlık hizmetlerinin kalitesini yükseltmektir.

Uzmanlık Eğitimi Koşulları

1 Ocak 2025 tarihine kadar sözleşmeli aile hekimi olarak görev yapmakta olanlar, Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonuçları ve Tıpta Uzmanlık Kurulu’nun belirlediği esaslara uygun olarak aile hekimliği uzmanlık eğitimine başlayabilecekler. Bu süreçte merkezi yerleştirme şartı aranmayacak.

Eğitim süresi genellikle uzaktan veya yarı zamanlı olarak en az 6 yıl olacak. Ancak, en az 5 yıl aile hekimi olarak çalışmış olanlar için bu süre en az 4 yıla kadar indirilebilecek.

Eğitim Koşulları

Sözleşmeli aile hekimleri uzmanlık eğitimi alırken, döner sermaye ek ödemelerinden sadece motivasyon artırıcı ödemeler dışında herhangi bir ek kazanç elde edemeyeceklerdir. Bu düzenleme sayesinde adil ücretlendirme sisteminin korunması amaçlanmaktadır.

Sağlık Meslek Liselerinde Unvan Değişikliği

Yasayla birlikte, sağlık meslek liselerinde bazı unvanlar değişiyor. “Hemşire yardımcısı” ve “ebe yardımcısı” unvanları kaldırılarak, bu öğrencilerin mezuniyet sonrası statüleri “sağlık bakım teknisyeni” çatısı altında birleştirilecek. Ayrıca “diş protez teknisyeni” unvanı altında yeni programlar da belirlenecek.

Related Posts

Uzun ömrün formülü artık kişiye özel! Her yaşın ayrı bir reçetesi var: Longevity

Longevity diyetinin sadece ömrü uzatmayı değil, aynı zamanda yaşam kalitesini artırmayı hedeflediğini söyleyen Uzman Diyetisyen Ezgi Akdağ, bu yaklaşımın kalıcı ve sürdürülebilir olmasıyla diğer popüler diyet modellerinden ayrıldığına dikkat çekti.

Dijital oyun bağımlılığına dikkat: Çocuğunuzun ruhsal sağlığını olumsuz etkiliyor

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr. Özge Çelik Büyükceran, dijital oyunların kontrolsüz ve aşırı kullanımının çocuk ve ergenlerde giderek artan bir ruhsal sağlık sorunu haline geldiğini vurguladı. Büyükceran; “Oyun bağımlılığı, çocuğun ruhsal, sosyal ve akademik işlevselliğini olumsuz etkileyen, profesyonel müdahale gerektirebilecek düzeyde ciddi bir sorundur” dedi.

Hücreyi temizle, gençliği kazan: Yeni nesil senolitikler

Bilim insanları yaşlı hücreleri ortadan kaldıran “senolitik” moleküllerle yaşlanma sürecini yavaşlatmayı hedefliyor. Amaç daha uzun değil, daha sağlıklı bir ömür. Farelerde işe yaradı, şimdi insanlar üzerinde deneniyor. Kalp hastalıkları, alzheimer ve osteoporoz gibi yaşlılık hastalıklarına karşı yeni bir umut doğdu: Senolitikler…

Plastik çağ: Suya geçiyor, toprakta birikiyor

Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu, plastiklerin çevreye verdiği zarara dikkat çekti. 

Zorlu ameliyat başarılı geçti ama kadının kalbinin simsiyah olduğu ortaya çıktı

Avusturya’da 65 yaşındaki bir kadının yaşadığı nefes darlığı şikayeti, sıradan bir kalp rahatsızlığı gibi görünse de yapılan incelemeler sıra dışı bir gerçeği ortaya çıkardı. Kadının kalbi, nadir görülen bir genetik hastalık nedeniyle siyaha boyanmıştı.

Yatakta asla yüz üstü yatmayın: İşte nedeni

Gece boyunca nasıl uyuduğunuz dinlenme kalitenizi değil, tüm vücut sağlığınızı etkileyebilir. Uzmanlara göre bazı uyku pozisyonları, omurgayı zorlarken nefes almayı da güçleştiriyor. Özellikle yüzüstü yatmak, pek çok riski beraberinde getiriyor. İşte nedeni…