Araştırma: Birçok hayvan ve bitki türü, genetik çeşitliliğini kaybediyor

Bitki ve Hayvan Türlerinde Genetik Çeşitlilik Azalıyor

Çeşitli etkenler nedeniyle birçok bitki ve hayvan türünün genetik çeşitliliğini kaybettiği ortaya çıktı.

Farklı üniversitelerden bilim insanları tarafından yürütülen araştırmada, 1985-2019 yılları arasında 628 bitki ve hayvan türü ile ilgili kaydedilen veriler incelendi.

Araştırma sonuçları, kuşlar ve memeli hayvanlar başta olmak üzere çeşitli bitki ve hayvan türlerinin genetik çeşitliliğinde azalma olduğunu gösterdi.

Genetik çeşitlilik kaybının küresel düzeyde gerçekleştiğini belirten araştırmacılar, doğa olayları, hastalıklar veya hasat gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabileceğini vurguladı. Bu çevresel değişikliklere uyum sağlama konusunda birçok türün zorluk yaşadığı ifade edildi.

Araştırma ekibinden koruma biyologu Catherine Grueber, “Şaşırtıcı bir şekilde, risk altında olmayan birçok türün genetik çeşitliliğinin azaldığını gözlemledik.” dedi.

Araştırmacılar, çevresel koşulları iyileştirmek ve popülasyon büyüme oranlarını artırmak için geliştirilecek stratejilerin genetik çeşitliliği koruyabileceğini hatta artırabileceğini belirtti.

Araştırmanın bulguları “Nature” dergisinde yayımlandı. (AA)

Related Posts

Hücreyi temizle, gençliği kazan: Yeni nesil senolitikler

Bilim insanları yaşlı hücreleri ortadan kaldıran “senolitik” moleküllerle yaşlanma sürecini yavaşlatmayı hedefliyor. Amaç daha uzun değil, daha sağlıklı bir ömür. Farelerde işe yaradı, şimdi insanlar üzerinde deneniyor. Kalp hastalıkları, alzheimer ve osteoporoz gibi yaşlılık hastalıklarına karşı yeni bir umut doğdu: Senolitikler…

Plastik çağ: Suya geçiyor, toprakta birikiyor

Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu, plastiklerin çevreye verdiği zarara dikkat çekti. 

Zorlu ameliyat başarılı geçti ama kadının kalbinin simsiyah olduğu ortaya çıktı

Avusturya’da 65 yaşındaki bir kadının yaşadığı nefes darlığı şikayeti, sıradan bir kalp rahatsızlığı gibi görünse de yapılan incelemeler sıra dışı bir gerçeği ortaya çıkardı. Kadının kalbi, nadir görülen bir genetik hastalık nedeniyle siyaha boyanmıştı.

Yatakta asla yüz üstü yatmayın: İşte nedeni

Gece boyunca nasıl uyuduğunuz dinlenme kalitenizi değil, tüm vücut sağlığınızı etkileyebilir. Uzmanlara göre bazı uyku pozisyonları, omurgayı zorlarken nefes almayı da güçleştiriyor. Özellikle yüzüstü yatmak, pek çok riski beraberinde getiriyor. İşte nedeni…

İğneyle zayıflamak yetmedi Üstüne hücresel gençlik aşısı

Obezite iğneleriyle kilo verenler şimdi yeni bir enjeksiyonun peşinde: NAD+ iğnesinin vaadi büyük: Kilo koruma, yaşlanma yavaşlatma, hücresel enerji artışı. Hollywood yıldızları, CEO’lar ve biyohacker’lar şimdiden kullanıyor. Peki NAD gerçekten işe yarıyor mu, yoksa yeni bir pazarlama mı?

Felç Tedavisinde Yeni Yöntemler

Felç Tedavisinde yeni yöntemleri, felçli hastalar ve yakınları için umut olabiliyor. Robot destekli tedavi de bunlardan biri.