Ergenlikte gizli tehlike: Türkiye’deki oran yüzde 30!

Sağlık Bakan Yardımcısından Egzersizin Önemi Hakkında Çağrı

Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci, egzersizin önemine vurgu yaparak, yediğimiz besinlere dikkat etmemiz gerektiğini belirtti. Birinci, 40 yıl boyunca kötü beslenen bir kişinin 10 günde iyileşmeyi beklemememiz gerektiğini ifade ederken, sağlığımızı korumak için bir şeyler yapmamız gerektiğini dile getirdi. Kronik hastalıkların yaşlılıkla birlikte arttığına dikkat çeken Birinci, bireylerin sağlıklarını korumak için dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Sağlık Hizmetlerine Erişim Sorunu

Birinci, dünya nüfusunun yüzde 50’sinin kaynak sıkıntısı nedeniyle sağlık hizmetlerine erişemediğini belirtirken, bu oranın 5 yıl içinde yüzde 60’a çıkmasının beklendiğini ifade etti. Bireylerin sağlıklarına özen göstermelerinin önemine değinen Birinci, yaşlılıkta artan kronik hastalıkların sağlık hizmetleri maliyetini yükselttiğine dikkat çekti.

Sağlık İçin Harcanan Her Dolar Değerlidir

Sağlık hizmetlerinde harcanan her doların uzun vadede büyük bir tasarruf sağladığını vurgulayan Birinci, Türkiye’nin sağlık hizmeti gücünün önemine dikkat çekti. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarının yaygınlaştırılmasının gerekliliğini vurgulayan Birinci, özel sektörün de sağlık alanında güçlü olmasının ülke için bir fırsat olduğunu belirtti.

Obezite ve Kronik Hastalıkların Tehlikesi

Birinci, obezitenin önemli bir sorun olduğunu belirterek, ergenlerin yüzde 30’unun obez olduğunu söyledi. Obeziteye sahip bireylerin kronik hastalıklara yatkınlığının arttığını ve bu durumun sağlık maliyetlerini artırdığını ifade eden Birinci, bireylerin kendi sağlıklarını korumasının hayati önemi olduğunu vurguladı. Ayrıca 2050 yılında nüfusun yaşlılık oranının artacağını ve bu durumun sağlık hizmetlerine olan ihtiyacı artıracağını belirtti.

Related Posts

Uzun ömrün formülü artık kişiye özel! Her yaşın ayrı bir reçetesi var: Longevity

Longevity diyetinin sadece ömrü uzatmayı değil, aynı zamanda yaşam kalitesini artırmayı hedeflediğini söyleyen Uzman Diyetisyen Ezgi Akdağ, bu yaklaşımın kalıcı ve sürdürülebilir olmasıyla diğer popüler diyet modellerinden ayrıldığına dikkat çekti.

Dijital oyun bağımlılığına dikkat: Çocuğunuzun ruhsal sağlığını olumsuz etkiliyor

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr. Özge Çelik Büyükceran, dijital oyunların kontrolsüz ve aşırı kullanımının çocuk ve ergenlerde giderek artan bir ruhsal sağlık sorunu haline geldiğini vurguladı. Büyükceran; “Oyun bağımlılığı, çocuğun ruhsal, sosyal ve akademik işlevselliğini olumsuz etkileyen, profesyonel müdahale gerektirebilecek düzeyde ciddi bir sorundur” dedi.

Hücreyi temizle, gençliği kazan: Yeni nesil senolitikler

Bilim insanları yaşlı hücreleri ortadan kaldıran “senolitik” moleküllerle yaşlanma sürecini yavaşlatmayı hedefliyor. Amaç daha uzun değil, daha sağlıklı bir ömür. Farelerde işe yaradı, şimdi insanlar üzerinde deneniyor. Kalp hastalıkları, alzheimer ve osteoporoz gibi yaşlılık hastalıklarına karşı yeni bir umut doğdu: Senolitikler…

Plastik çağ: Suya geçiyor, toprakta birikiyor

Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu, plastiklerin çevreye verdiği zarara dikkat çekti. 

Zorlu ameliyat başarılı geçti ama kadının kalbinin simsiyah olduğu ortaya çıktı

Avusturya’da 65 yaşındaki bir kadının yaşadığı nefes darlığı şikayeti, sıradan bir kalp rahatsızlığı gibi görünse de yapılan incelemeler sıra dışı bir gerçeği ortaya çıkardı. Kadının kalbi, nadir görülen bir genetik hastalık nedeniyle siyaha boyanmıştı.

Yatakta asla yüz üstü yatmayın: İşte nedeni

Gece boyunca nasıl uyuduğunuz dinlenme kalitenizi değil, tüm vücut sağlığınızı etkileyebilir. Uzmanlara göre bazı uyku pozisyonları, omurgayı zorlarken nefes almayı da güçleştiriyor. Özellikle yüzüstü yatmak, pek çok riski beraberinde getiriyor. İşte nedeni…