Tarım öldü, mirası gıda enflasyonu

Belce ÖRÜ

Enflasyon hedefleri sürekli güncellenirken vatandaşın mutfağı da yangın yerine döndü. Merkez Bankası (TCMB) yılın ilk enflasyon raporu sunumunda gıda enflasyonundan dem vurdu.

Sunumda şu ifadelere yer verildi: “İşlenmemiş gıda grubu fiyatlarının seyri enflasyon tahminleri üzerinde risk oluşturmaktadır. Geçici arz koşullarına duyarlı olan taze meyve ve sebze grubu yılın son çeyreğinde güçlü bir artış göstererek tüketici enflasyonunda daha olumlu bir görünümü engelleyen ana unsur olmuştur.” Ocak ayı yüzde 5.19 oranında artan gıda fiyatları, işlenmemiş gıda ve sebze-meyve ürünleri öncülüğünde son 3 aydır olduğu gibi ocak ayında enflasyonunun da temel belirleyicilerinden biri haline geldi. TCMB gıda enflasyonunu iklim değişikliği ve mevsimsel etkiler gibi nedenlere bağlarken temel sebep yanlış ekonomi politikaları ve plansız üretim nedeniyle kurban edilen tarım sektörü.

İSTİHDAM DÜŞTÜ

Girdi maliyetleri artan, teşviklerden yeteri kadar faydalanamayan ve emeğinin karşılığını mahsulden alamayan çiftçiler zaman içinde tarımsal istihdamdan çekilirken tarlalarını da elden çıkardı. Bu da tarımda arz sorununun oluşmasına ve gıda fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2014 yılında 5 milyon 180 bin kişi tarımsal istihdamdayken, 2023’te bu sayı 4 milyon 695 bin kişiye düştü. İktidar, ‘Tarımda çalıştıracak işçi bulamıyoruz’ diyerek Afgan ve Suriyeli mültecileri desteklerken yumurta kapıya dayanınca ulusal istihdam eylem planını devreye soktu. Ulusal İstihdam Stratejisi 2025 raporuna göre 2014 yılında yüzde 20.3 olan tarımsal istihdam oranı 2023’te yüzde 14.8’e geriledi.

TCMB gıda tahminlerini de güncelledi

Gıda fiyatları enflasyonuna ilişkin varsayımın güncellenmiş hali 2024 ve 2025 yılları için sırasıyla yüzde 41.8 ve yüzde 22.5 seviyesindeydi. Son raporda 2025 yılına ilişkin gıda fiyatları varsayımı işlenmemiş gıda ürünleri kaynaklı olarak yüzde 24.5’e güncellendi, 2026 yılı için ise yüzde 13.5 olarak belirlendi. TCMB’nin yayınladığı yılın ilk enflasyon raporunda gıda grubu yıllık enflasyonu 2024 yılını yüzde 43.6 ile bir önceki rapor varsayımlarının üzerinde tamamladı.

Related Posts

Karpuz lokumu ve karpuz pekmezi üretimi için Ar-Ge çalışmalarına başlandı

SERHAT KAYA – BİLECİK / YENİÇAĞ Osmaneli Belediyesi Ayva Lokum ve Yöresel Ürün Üretim Merkezinde, karpuz lokumu ve karpuz pekmezi üretimi için Ar-Ge çalışmalarına başlandı. Osmaneli’nin bereketli topraklarında yetişen karpuzun katma değerli ürünlere …

Bakan Bayraktar: Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz şebekesi ile Suriye’deki şebeke arasında bağlantı oluşturulduğunu belirterek, “Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz.” diye konuştu.

Yurt dışından alışverişte yeni dönem! Artık her ürünün bir muhatabı olacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, e-ticarette yapay zeka destekli denetim sistemine geçileceğini ve Türkiye’ye satış yapan yabancı sitelere yerli temsilci zorunluluğu getirildiğini açıkladı.

Vergi borcu olanlar dikkat! 50 binden 250 bine çıkarıldı!

Vergi borçlarının taksitlendirilmesinde teminatsız tecil yapılabilecek tutar 50 bin TL’den 250 bin liraya çıkarıldı. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre, vergi ve …

Petrol tahmini güncellendi! Akaryakıta yeni zam sinyali

ABD, Brent petrolün varil fiyatını bu yıl için 2,9 dolar artırarak 68,89 dolara çıkardı. Küresel riskler ve üretim kararları, pompaya zam olarak yansıyabilir.

İşte Nefes Kredisi hakkında her şey

KOBİ’lere uygun koşullarda finansman desteği sağlamak amacıyla başlatılan Nefes Kredisi’nde faiz oranı ne, hangi bankalara başvurulacak ve azami kredi miktarı kaç lira olacak? İşte ayrıntılar…