Türkiye’de İşçiler 1 Mayıs’a hangi sorunlarla giriyor?

“`html

Türkiye, 1 Mayıs İşçi Bayramı’na Hangi Sorunlarla Giriyor?

Bu yıl 1 Mayıs İşçi Bayramı’na giren Türkiye, yüksek enflasyon, alım gücü zayıflığı, sendikalaşma eksikliği ve iş güvencesizliği gibi ciddi emek meseleleriyle karşı karşıya kalıyor.

Çalışma şartları her gün daha zorlu hale gelirken, iş kazalarında artış yaşanmakta, sendikalaşma oranları ise hala çok düşük seviyelerde kalmakta. Kadınlar ve göçmen işçiler, en güvencesiz gruplar olarak öne çıkıyor. Bu durumu sendikaların ve CHP’nin güncel raporları net bir şekilde gösteriyor.

DW Türkçe’ye açıklamada bulunan Çalışma Ekonomisi Uzmanı Özgür Müftüoğlu, mevcut durumu şu şekilde değerlendiriyor: “Asgari ücret açlık sınırının altında kalırken, emekliler sefalet maaşları ile yaşamaya mahkûm ediliyor. Çalışma hayatı ise güvencesizlik ve kuralsızlıkla şekilleniyor.”

Emekçilerin Üzerindeki Ekonomik Yük

2023 seçimlerinden bu yana uygulanan ekonomik politikalar, uzun yıllardır toplum karşıtı uygulamaların ağlarını yeniden halkın, özellikle de emekçilerin üzerine örmekte. Enflasyonu düşürmek ve büyümeyi sağlamak gibi büyük hedeflerin bedeli, doğrudan çalışanlar üzerinden ödeniyor.

Özgür Müftüoğlu, mevcut ekonomi politikalarının en büyük yükünü ücretlilerin taşıdığını vurguluyor.

Özgür Müftüoğlu
Özgür MüftüoğluFotoğraf: privat

Müftüoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yurt dışında yatırım çekmek amacıyla ucuz emek ve kamu kaynaklarını teşvik olarak sunmasına da dikkat çekiyor. “Devlet, topladığı vergilerle oluşturduğu teşvikleri kullanıyor; bu durum doğrudan toplumun sırtına yükleniyor,” ifadesini kullanıyor.

Müftüoğlu, “Cumhuriyet tarihine baktığımızda, böylesine derin bir dönem yaşandığını hatırlamıyorum” diyerek, ocak ayında belirlenen asgari ücretin yılın başında açlık sınırının altında kaldığını ve milyonlarca kişinin açlık sınırı altında maaşlarla yaşamaya zorlandığını belirtiyor.

Temel İhtiyaçları Karşılamayan Ücretler

DİSK-AR’ın “Ücret Kayıpları İzleme Raporu”na göre, asgari ücret, yılın ilk üç ayında enflasyon karşısında 2 bin 224 TL değer kaybetti. Bu dönemde asgari ücretin 1,5 katı seviyesindeki maaş kaybı ise 3 bin 159 TL’ye ulaştı. Asgari ücretin 2,5 katı alan bir çalışanın Mart 2025’te maaşının yüzde 37,5’u vergi ve kesintilerle enflasyona harcandı. Mart 2025 itibarıyla emeklilerin kaybı 1456 TL, memurların kaybı ise 6 bin 215 TL oldu.

TÜRK-İŞ’in Nisan 2025 verilerine göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 24 bin 035 TL, yoksulluk sınırı ise 78 bin 292 TL’ye ulaştı. Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Merkezi’nin Nisan 2025 raporu, dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 23 bin TL’yi aştığını ve yoksulluk sınırının 79 bin 734 TL olduğunu göstermekte.

Türkiye'de Emekçiler
Çeşitli sendika ve örgütler tarafından yapılan araştırmalar, Türkiye’de halkın yüksek enflasyon altında giderek daha fazla mağdur olduğunu ortaya koyuyor. Fotoğraf: OZAN KOSE/AFP

Bu veriler, 22 bin 104 TL olan net asgari ücretin dahi temel ihtiyaçları karşılamaktan uzak olduğunu gösteriyor.

Eğitim-İş Sendikası’nın verilerine göre, büyükşehirlerde ev kiraları neredeyse asgari ücrete denk hale geldi. Kamu çalışanları ve öğretmenler ya şehir merkezlerinden uzaklaşıyor ya da ortak evde yaşamak zorunda kalıyorlar. Düşük gelirli işçiler için barınma sorunu, artık geçici değil kalıcı bir yoksulluk durumu haline geliyor.

Sosyal Krizin Baskı Altında Kalması

Müftüoğlu, temel ihtiyaçlara erişim azalırken barınma ve beslenme haklarının tehdit altında olduğu, iş hayatının da güvencesizlik ve belirsizlikle yapılandığını vurguluyor. Artan toplumsal tepkilerin kimi zaman bastırıldığını belirten Müftüoğlu, Gaziantep, Kayseri gibi şehirlerde işçilerin düzenlediği gösterilere yapılan sert müdahaleleri örnek olarak gösteriyor.

Müftüoğlu ayrıca, 19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan operasyonun, demokrasiye doğrudan bir müdahale olduğunu öne sürüyor.

Müftüoğlu, toplumsal mücadelede bir yükseliş olduğunu ve işçi sınıfının buna katkı sağlamasının önemine dikkat çekiyor:

“İşçi sınıfı, toplumsal mücadeledeki en etkili unsurdur. Üretim durduğunda işverenler ve siyasi liderler kaygılanıyor,” diyor. Ancak, mevcut sendikal yapılar ve konfederasyonların pasif ve uzlaşmacı tutumları dolayısıyla bu potansiyelin açığa çıkmadığını belirtiyor. “Çiftçilerden ve öğrencilerden gördüğümüz direnişi işçilerden henüz göremiyoruz,” diye ekliyor.

1 Mayıs Görmelerin Gölgesi

1 Mayıs’a birkaç gün kala gerçekleşen ev baskınları ve gözaltıları değerlendiren Müftüoğlu, bunun hükümetin emekçilerin örgütlenme ve meydanlara çıkışlarından duyduğu korkunun bir yansıması olduğunu ifade ediyor. “Taksim Meydanı’nın kapalı olması ve 1 Mayıs’ın orada kutlanmasının engellenmesi bile bu korkunun bir göstergesi,” diye ekliyor.

Taksim Meydanı
Müftüoğlu, bu yıl Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs kutlamalarına kapatılmasının, iktidarın emekçilerin toplanması ve sokaklarda varlık göstermesinden duyduğu kaygıyı yansıttığını belirtiyor. Fotoğraf: DHA

Özgür Müftüoğlu, toplumun farklı kesimlerinden gelen mücadelenin — kadın hareketi, gençlik mücadelesi, çevre ve ekoloji hareketleri, tarım krizine karşı çiftçilerin tepkileri — giderek kesiştiğini vurguluyor. Bu dönemin en önemli özelliklerinden biri, herkesin kendi alanındaki sorunların aslında ortak bir adaletsizlik sisteminin parçası olduğunun farkına varmasıdır. 1 Mayıs’ın da bu paylaşılan adaletsizliklere karşı birleşik bir mücadelenin simgesi olması gerektiğini belirtiyor.

Ağır Çalışma Koşulları ve Güvencesizlik Sorunu

2025 yılına ulaştığımızda, Türkiye’deki emekçiler yalnızca düşük ücretlerle değil, aynı zamanda ağır çalışma koşulları ve güvencesizlikle de mücadele etmek zorunda kalıyor.

Toplu iş sözleşmesine tabi çalışanların oranı yalnızca yüzde 7 civarında. Bu düşük sendikalaşma oranı, işçilerin haklarını savunma ve yaşam koşullarını iyileştirme çabalarına büyük ölçüde engel teşkil ediyor.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) 2025’in ilk çeyrek raporuna göre, yılın ilk üç ayında en az 447 işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Bu, her gün ortalama beş işçinin iş kazaları sonucu hayatını kaybettiğini gözler önüne seriyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın 2025 başında paylaştığı rapor, Türkiye’de 1 milyonu aşkın kayıt dışı Suriyeli ve diğer uyruklardan göçmen işçinin, başta tarım, inşaat ve tekstil gibi sektörlerde sigortasız ve düşük ücretlerle çalıştırıldığını ortaya koymakta. Bu durum, işçilerin güvenliğini tehdit etmekte ve ücretlerin aşağı çekilmesine neden olmaktadır.

DİSK-AR ise geniş tanımlı işsizlik oranının yüzde 28,8 seviyesine çıkarak son 11 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını bildirdi. Kadınlarda bu oran yüzde 38,2’ye kadar yükselmektedir. Kadınların sendikalaşma oranı yüzde 11,4 iken, erkekler için bu oran yüzde 16,3’tür. Kadınların iş gücüne katılım oranı ise hâlâ yüzde 35’in altındadır.

DW Türkçe ile ilgili haberlere erişim sağlayabilirsiniz.

“`

Related Posts

Karpuz lokumu ve karpuz pekmezi üretimi için Ar-Ge çalışmalarına başlandı

SERHAT KAYA – BİLECİK / YENİÇAĞ Osmaneli Belediyesi Ayva Lokum ve Yöresel Ürün Üretim Merkezinde, karpuz lokumu ve karpuz pekmezi üretimi için Ar-Ge çalışmalarına başlandı. Osmaneli’nin bereketli topraklarında yetişen karpuzun katma değerli ürünlere …

Bakan Bayraktar: Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz şebekesi ile Suriye’deki şebeke arasında bağlantı oluşturulduğunu belirterek, “Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz.” diye konuştu.

Yurt dışından alışverişte yeni dönem! Artık her ürünün bir muhatabı olacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, e-ticarette yapay zeka destekli denetim sistemine geçileceğini ve Türkiye’ye satış yapan yabancı sitelere yerli temsilci zorunluluğu getirildiğini açıkladı.

Vergi borcu olanlar dikkat! 50 binden 250 bine çıkarıldı!

Vergi borçlarının taksitlendirilmesinde teminatsız tecil yapılabilecek tutar 50 bin TL’den 250 bin liraya çıkarıldı. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre, vergi ve …

Petrol tahmini güncellendi! Akaryakıta yeni zam sinyali

ABD, Brent petrolün varil fiyatını bu yıl için 2,9 dolar artırarak 68,89 dolara çıkardı. Küresel riskler ve üretim kararları, pompaya zam olarak yansıyabilir.

İşte Nefes Kredisi hakkında her şey

KOBİ’lere uygun koşullarda finansman desteği sağlamak amacıyla başlatılan Nefes Kredisi’nde faiz oranı ne, hangi bankalara başvurulacak ve azami kredi miktarı kaç lira olacak? İşte ayrıntılar…